Jdi na obsah Jdi na menu
 


kozinec rakouský

10. 5. 2013

Astragalus austriacus Jacq. - kozinec rakouský

-astragalus_austriacus-cely.jpg

Vytrvalá, 20–35 cm vysoká bylina se silným, větveným, vřetenovitým kořenem. Lodyhy jsou vystoupavé nebo poléhavé, většinou od báze větvené, tenké, hranaté, v mládí v horní části přitiskle chlupaté, později olysalé. Listy jsou 3–5 cm dlouhé se 7–10 páry lístků, které jsou podlouhlé, kopinaté nebo čárkovité, do 2 cm dlouhé, na bázi náhle zúžené, jasně zelené, krátce řapíčkaté, v mládí roztroušeně chlupaté. Palisty trojuhelníkovité, špičaté, světle hnědé, lysé a volné. Stopky květenství mohou být až 16 cm dlouhé (obvykle 4–9 cm), a jsou přitiskle chlupaté bílými a černými chlupy. Hrozny jsou řídké, zpravidla 10–13květé, listeny vejčité, světle hnědé, blanité. Květy má šikmo odstálé až nicí, 5–10 mm dlouhé s přitiskle chlupatým kalichem. Kališní cípy jsou trojúhelníkovité, tupé, mnohem kratší než kališní trubka. Koruna je 6–8 mm dlouhá, světle modrá až světle modrofialová se žlutobílými nehty. Kvete od června do srpna.

       -astragalus_austriacus-kvety.jpg -astragalus_austriacus-listy.jpg

Biotopem druhu jsou suché výslunné stráně, křovinaté a kamenité svahy, meze a světlé bory na hlubokých, minerálně bohatých půdách, obvykle na bazických substrátech (opuka, vápenec, čedič) na suchých a výslunných stanovištích. Je diagnostickým druhem společenstev svazu Festucion valesiaceae.

          -astragalus_austriacus1.jpg           -astragalus_austriacus-detail.jpg -astragalus_austriacus-detail1.jpg

V ČR je rozšířen jen v termofytiku severozápadních a středních Čech a jižní a jihozápadní Moravy. Naše lokality leží na severním okraji areálu druhu. Patří k zákonem chráněným, silně ohroženým, dle Červeného seznamu jen ohroženým druhům (C3, §2).

Na Prostějovsko, jako na celou střední Moravu druh nezasahuje. Nejsevernejší moravské lokality leží u Brna a jižně od Vyškova (např. v NPR Větrníky u Dražovic).

Fotografováno: 25.5. 2006, Bučovická pahorkatina – Křižanovice a 20.5. 2009, Lounské středohoří – CHKO České středohoří, NPR Raná