Jdi na obsah Jdi na menu
 


chmerek roční

30. 3. 2022

Scleranthus annus L. – chmerek roční

Rod Scleranthus L. – chmerek zahrnuje asi 20 druhů rozšířených zejména v Evropě a Přední Asii. Květy jsou malé, nenápadné, bez koruny. Na našem území je znám výskyt 4 druhů, z nichž jeden patrně vymizel.
Chmerek roční je jednoletá nebo ozimá bylina dorůstající do výšky obvykle 5–20 cm. Zbarvení rostlin je nejčastěji šedozelené, dole někdy červenavě naběhlé. Celkový vzhled rostlin je velmi variabilní. Lodyhy jsou poléhavé až přímé, obvykle jednořadě krátce pýřité, jinak lysé. Prostřední lodyžní články jsou obvykle 9–17 mm dlouhé, většinou delší jak listy. Listy jsou štětinovité, masité, polooblé, lysé nebo jen na pochvovitě rozšířené bázi brvité. Ve střední části lodyhy jsou nejčastěji 7–15 mm dlouhé. Květy jsou v koncových i úžlabních, většinou bohatých a volných klubíčkovitých vidlanech. Kališní cípy jsou úzce trojúhelníkovité, špičaté, na okraji s velmi úzkým blanitým lemem, za plodu rozestálé.

-scleranthus_annuus-cely.jpg -scleranthus_annuus-cely1.jpg

Variabilita, možné záměny: Extrémně variabilní druh! K nejproměnlivějším znakům patří výška rostlin, charakter větvení, délka listů a lodyžních článků a charakter květenství. Velmi podobný je chmerek mnohoplodý (Scleranthus polycarpos), jemuž se někteří jedinci ch. ročního na suchých, skalnatých místech mohou velmi podobat. Chmerek mnohoplodý se odlišuje zpravidla žlutavě zelenou barvou rostlin, menšími nažkami a kališními cípy za plodu přímými. Tento druh je vzácně znám z teplejších oblastí, ale je jistě přehlížen a jeho reálné rozšíření tak není doposud zcela jasné.

-scleranthus_annuus.jpg -scleranthus_annuus1.jpg

Roste především jako plevel na polích, v zahradách, sadech, vinicích, na různých pustých místech podél cest, na rumištích apod. Těžiště výskytu má na suchých až čerstvě vlhkých, někdy i na nitráty bohatých hlinitých až písčitých půdách. Z pohledu fytocenologického je diagnostickým druhem acidofilní plevelové vegetace v mírně teplých oblastech s heřmánkem pravým asociace Aphano arvensis-Matricarietum chamomillae, a podobného typu v chladných oblastech as. Spergulo arvensis-Scleranthetum annui a jarní plevelové vegetace na kyselých půdách as. Erophilo vernae-Arabidopsietum thalianae vše v rámci svazu Sclerantion annui (plevelová vegetace obilnin na minerálně chudých půdách). Diagnostickým druhem je také v plevelové vegetaci obilnin na chudých písčitých půdách as. Sclerantho annui-Arnoseridetum minimae v rámci sv. Arnoseridion minimae (plevelová vegetace obilnin na živinami chudých kyselých půdách).

-scleranthus_annuus-detail.jpg -scleranthus_annuus-detail1.jpg

Druh rozšířený poměrně hojně na většině území (kopírující výskyt polních kultur) od nížin do podhůří, ve vyšších horských polohách je už vzácnější.

Na Prostějovsku je rozšířen především v prostoru kyselých hornin Drahanské vrchoviny, na Hané je daleko vzácnější.

Fotografováno: 31. 7. 2013, Českomoravská vrchovina – Jihlavsko, Brtnička

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář