Jdi na obsah Jdi na menu
 


hrachor horský

24. 10. 2012

Lathyrus linifolius (Reichard) Bässler – hrachor horský

-lathyrus_linifolius-lokalita.jpg

Vytrvalá bylina s tenkým, větveným kořenem a plazivým oddenkem. Lodyha je přímá až vystoupavá, hranatá a úzce křídlatá, lysá. Listy mají 2 – 3 páry lístků, vřeteno listu je zakončené 4 – 7 mm dlouhým hrotem. Palisty jsou polostřelovité s kopinatými až vejčitými úkrojky, špičaté, 5 – 14 mm dlouhé. Lístky jsou krátce řapíčkaté až téměř přisedlé, vejčité, kopinaté, čárkovité až šídlovité, 2,5 – 5,5 cm dlouhé, na vrcholu zaokrouhlené s nasazenou špičkou. Na bázi náhle zúžené, lysé, na svrchní straně zelené, na spodní sivozelené, matné. Stopky květenství jsou 2 – 6 cm dlouhé, květenství je složeno obvykle z 2 – 4 květů. Květy jsou nicí se stopkou 3 – 5 mm dlouhou. Kalich je zvonkovitý, často namodralý. Koruna je světle červenofialová, při odkvětu špinavě modrá, pavéza je pruhovaná. Lusky mají zpravidla 8 – 10 semen, v obrysu jsou podlouhle čárkovité.

-lathyrus_linifolius-porost.jpg

       -lathyrus_linifolius.jpg -lathyrus_linifolius1.jpg

Kvete od dubna do června ve světlých listnatých lesích a jejich lemech, na mýtinách, okrajích lesních cest, loukách a mezích. Roste na nevápnitých podkladech, na sušších, kyselých půdách vesměs na polostinných stanovištích.

       -lathyrus_linifolis-kvet.jpg -lathyrus_linifolius-kvet1.jpg

Druh je rozšířen v západní, střední a jižní Evropě, v severní části Balkánského poloostrova, v pobaltských republikách a ve středním a severním Rusku. Na území ČR se vyskytuje téměř výhradně v západních a severních Čechách, poměrně izolovaný ostrůvek lokalit je ještě ve Žďárských vrších a Železných horách. Jinde jsou jen ojedinělé lokality vesměs sekundárního původu (na Moravě jen ojedinělé nálezy). V Červeném seznamu je druh hodnocen jako ohrožený druh (C3).

       -lathyrus_linifolius-list.jpg -lathyrus_linifolius-list1.jpg

-lathyrus_linifolius-lusk.jpg

Fotografováno: 30.5. 2011, Hornosázavská pahorkatina – Sobíňov, PR Niva Doubravy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář