Jdi na obsah Jdi na menu
 


hrachor panonský pravý

19. 4. 2017

Lathyrus pannonicus (Jacq.) Garcke subsp. pannonicus – hrachor panonský pravý

-lathyrus_pannonicus_p-porost.jpg

Vytrvalá bylina s přímou, 25–50 cm vysokou. čtyřhrannou lodyhou, větvenou jen při bázi nebo v dolní třetině. Listy jsou s 2–3 páry lístků, vřeteno listu je pod prvním párem lístků křídlaté, mezi dalšími úzce křídlaté, zakončené 4–6 mm dlouhým hrotem. Palisty jsou polostřelovité, úzké, zelené. Lístky jsou krátce řapíčkaté, úzce čárkovité až čárkovité, 35–55 mm dlouhé, 1,5–6 mm široké, na vrcholu dlouze zašpičatělé, na bázi pozvolna zúžené, lysé, zelené s řapíčky 0,5–1 mm dlouhými. Stopky květenství jsou 5–12 cm dlouhé, 2–3x delší než podpůrný list, listeny jsou šídlovité. Květenství je 3–5 květy, květy jsou šikmo odstálé až nicí. Kalich je široce zvonkovitý, 4–6 mm dlouhý, cípy jsou na okraji brvité. Koruna je 12–20 mm dlouhá, bílá s narůžovělou pavézou s oranžovou skvrnou na bázi čepele. Křídla a člunek je kratší jak pavéza. Lusky jsou 4–7 semenné, v obrysu podlouhle čárkovité, do 4 cm dlouhé, hnědé, lysé. Kvete v květnu a červnu.

-lathyrus_pannonicus_p-cely.jpg -lathyrus_pannonicus_p-cely1.jpg

Taxonomická poznámka: Velmi podobným taxonem, avšak s odlišnou ekologií je hrachor panonský chlumní (Lathyrus pannonicus subsp. collinus), který bývá někdy uváděn jako samostatný druh hrachor chlumní (Lathyrus lacteus). Roste na sušších travnatých stráních na bazických podkladech a morfologicky se odlišuje kratšími stopkami květenství (3–6 cm dlouhé), téměř lysými kališními cípy a jinak tvarovanými kořenovými hlízami. Záměny s jinými druhy bobovitých je u nás nepravděpodobná.

-lathyrus_pannonicus_p.jpg -lathyrus_pannonicus_p1.jpg

Roste na vlhkých, střídavě vlhkých nebo slatinných loukách, u nás také ve starých sadech na slunných stanovištích.

Taxon rostoucí ve střední a jižní Evropě. Kromě našeho území roste na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Rumunsku a v Bosně a Hercegovině. U nás patří k velmi vzácným druhům, jehož výskyt je omezen pouze na oblast Bílých Karpat v okolí obce Strání. Po roce 2000 byl potvrzen na méně než pěti lokalitách z nichž početnější je pouze populace v PP Záhumenice. Poprávu patří ke kriticky ohroženým, zákonem chráněným druhům naší květeny (§1, C1b).

-lathyrus_pannonicus_p-detail.jpg -lathyrus_pannonicus_p-detail1.jpg

Fotografováno: 9.5. 2010, Maďarsko – Veszprém, Nozslop, slatinná louka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář