Jdi na obsah Jdi na menu
 


hruštička prostřední

15. 12. 2011

Pyrola media Sw. - hruštička prostřední

-pyrola_media-lokalita.jpg

Z našich čtyř druhů hruštiček patří tento druh společně s hruštičkou zelenokvětou k těm nejvzácnějším. Druh je dobře poznatelný podle rovné, případně slabounce zahnuté čnělky delší jak 3 mm (rovnou čnělku má ještě hruštička menší, která je ale dlouhá 1 – 2 mm, a je tedy kratší nebo stejně dlouhá jako korunní lístky). Čepel listů je většinou delší jak řapík. Kališní listy jsou široce kopinaté, delší než široké. Dorůstá výšky 10 – 30 cm a kvete od června do srpna.

       -pyrola_media-cela.jpg  -pyrola_media-cela1.jpg

Biotopem druhu jsou polostinné lesy a lesní okraje, světliny lesních kultur a v horských polohách i smilkové louky. Optimum výskytu má ve společenstvech svazů Genisto germanicae-Quercion, Fagion a Piceion excelsae.

       -pyrola_media.jpg  -pyrola_media1.jpg

Druh roste v ČR dosti vzácně a nerovnoměrně. Nejvíce lokalit je asi v Pošumaví a ve Džbánu, jinde roste velmi roztroušeně a v mnoha oblastech chybí. V Červeném seznamu je hodnocena jako kriticky ohrožený druh (C1).

       -pyrola_media-kvety.jpg  -pyrola_media-kvety1.jpg

Na Prostějovsku dnes není známa žádná lokalita. Nicméně existuje více historických lokalit o výskytu, např. na Kosíři, v Plumlovské oboře, u Holého příhonu a Hrubé jedle, u Krumsína, v Jahodovém žlebu, na Starém Plumlově a v lesích u Hradiska (Spitzner 1887) nebo u Milkova (Slavíček). Jsou to velmi staré údaje a pravděpodobně díky celkovému zhoršení životního prostředí (kyselé deště, spad dusíku apod.), na které jsou hruštičky citlivé, došlo k jejich vymizení. Opětovný nález je každopádně možný.

Fotografováno: 22.6. 2010, Českomoravská vrchovina – Havlíčkobrodsko, Štoky

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář