Jdi na obsah Jdi na menu
 


kolotočník ozdobný

15. 3. 2011

Telekia speciosa (Schreber) Baumg. - kolotočník ozdobný

-telekia_speciosa-lokalita.jpg

Poměrně ozdobný, velkokvětý druh z čeledi hvězdnicovitých. V našich podmínkách se vzhledově trochu podobá omanu pravému (Inula helenium L.). Ani jeden taxon u nás není původní. Oba druhy se od sebe liší oděním listů a zákrovních listenů.

-telekia_speciosa-porost.jpg

Kolotočník má listovou čepel širokou 7 – 30 cm a dlouhou 10 – 40 cm a dorůstá výšky až kolem 2 m. Čepel je celistvá, na bázi srdčitě vejčitá. Úbory v počtu 2 – 8 skládají chocholičnatou latu a jsou velké v průměru 5 – 9 cm.

       -telekia_speciosa-cely.jpg  -teekia_speciosa-kvetenstvi.jpg

Druh je původní v Karpatech a na Balkáně, nejbližší přirozený výskyt je na Slovensku ve Slánských vrších, na Vihorlatě a v Bukovských vrších. U nás byl a je pěstován jako okrasná rostlina a zplaňuje zvláště podél vodních toků. Místy je vzácný, místy naopak může vystupovat jako expanzivní druh a může představovat nebezpečí pro přirozenou pobřežní vegetaci. Hojný je např. v Orlických horách a v navazujících územích.

 -telekia_speciosa-kvet.jpg -telekia_speciosa-list.jpg

                                     -telekia_speciosa-odkvetly.jpg

Na Prostějovsku spíše vzácně pěstovaný druh, který jen ojediněle zplaňuje a prozatím nepředstavuje jako expanzívní druh žádné nebezpečí.

Fotografováno: 19.6. 2009, Rumunsko – údolí řeky Jiul de Vest pod Malým Retezatem, 13.7. 2008, Choceň – niva Tiché Orlice pod PR Peliny a odkvetlý 22.3. 2009 tamtéž

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář