Jdi na obsah Jdi na menu
 


kozinec bezlodyžný

19. 6. 2017

Astragalus exscapus L. – kozinec bezlodyžný

-astragalus_excapus-porost.jpg

Vytrvalá bylina s dlouhým, silným, kůlovým kořenem o délce i přes 1 m. Lodyha je značně zkrácená, nejčastěji do 2 cm dlouhá, odstále huňatě chlupatá s 2–4 mm dlouhými chlupy. Listy jsou nahloučené ve zdánlivé přízemní růžici, jsou 10–20 cm dlouhé s 10–15 páry lístků. Řapíky jsou poměrně dlouhé, odstále bíle chlupaté. Lístky jsou podlouhlé, vejčité až eliptické, tupě zašpičatělé až zaokrouhlené, 10–20 mm dlouhé, 4–10 mm široké, jasně zelené až žlutozelené, na obou stranách odstále hedvábnitě chlupaté až huňatě bílé. Palisty jsou vejčité, široce kopinaté až podlouhlé, zašpičatělé, 8–15 mm dlouhé, odstále chlupaté, z větší části srostlé s řapíkem. Stopky květenství jsou jsou 2,5 – 4 cm dlouhé, chlupaté, mnohem kratší než podpůrný list. Hrozny jsou obvykle 2–7květé, většinou nahloučené na kořenových hlavách, listeny jsou hustě, květní stopky pak roztroušeně chlupaté. Květy jsou šikmo odstálé, 2–3 cm dlouhé, s kalichem zvonkovitě trubkovitým, hustě a dlouze odstále bíle chlupatým. Kališní cípy jsou úzce kopinaté až šídlovité, kratší nebo stejně dlouhé jako kališní trubka. Koruna je citrónově až jasně žlutá, pavéza klínovitě podlouhlá s dlouhým úzkým nehtem a špičatými oušky, mnohem kratší než pavéza. Člunek je úzký, o málo kratší než křídla. Lusky jsou podlouhlé až široce eliptické, nejčastěji 14–16 mm dlouhé, světle pískově hnědé až pískově žluté, hustě vlnaté, blanité, nafouklé. Kvete k květnu a červnu.

-astragalus_excapus-cely.jpg -astragalus_excapus-cely1.jpg

Záměny, variabilita: Druh je natolik typický, že záměna s jiným druhem není možná. Variabilita se projevuje především v délce lodyh, které mohou být i 4 cm dlouhé, především v místech s vyšším travním porostem. Tyto odchylky ale nemají taxonomický význam.

Roste v xerotermních travinných porostech na suchých výslunných stráních, na křovinatých svazích na hlinitých, minerálně bohatých vápnitých půdách na bazických horninách. Vyhledává suchá a slunná stanoviště. Z fytocenologického pohledu je diagnostickým druhem dvou vegetačních typů svazu Festucion valesiacae (úzkolisté suché trávníky). Jedná se o stepní vegetaci s péřitými kavyly asociace Koelerio macranthae-Stipetum joannis a vegetaci narušovaných panonských sprašových stepí as. Astragalo exscapi-Crambetum tatariae.

-astragalus_excapus-detail.jpg -astragalus_excapus-detail1.jpg

Vzácný druh s disjunktním areálem zasahujícím ze střední Evropy do severní Itálie, východního Rumunska a Řecka a do jihovýchodního Španělska. Na našem území se vyskytuje ve dvou arelách. První zahrnuje především Lounské středohoří, kde je asi nejhojnější a vyskytuje se zde až roztroušeně. Velmi vzácně roste i blízkém okolí (např. Kralupy nad Vltavou). Druhá arela je jihomoravská, kde roste vzácně v pahorkatině v blízkém okolí Pouzdřan a širším okolí Želetic a Čejče. Izolovaně byl nalezen na sekundárním stanovišti na Znojemsku podél železniční tratě. Vzhledem ke své vzácnosti je zařazen mezi silně ohrožené, zákonem chráněné druhy (C2b, §2).

Fotografováno: 17.5. 2007, Hustopečská pahorkatina – Želetice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář