Jdi na obsah Jdi na menu
 


kozlík výběžkatý přechodný

16. 8. 2013

Valeriana excelsa Poir. notsubsp. transiens – kozlík výběžkatý přechodný

-valeriana_excelsa-porost.jpg

Vytrvalá bylina s četnými dlouhými podzemními i nadzemními výběžky. Lodyha je vysoká 80–150 cm, zpravidla chlupatá (ale také olysalá). Lodyžní listy jsou dlouze řapíkaté s 3–5 jařmy lístků nesbíhavých na vřeteno. Lístky jsou mělce až výrazně zubaté, se zuby zpravidla zaokrouhlenými, naspodu jsou lístky roztroušeně krátce chlupaté. Kvete v červnu a červenci.

 -valeriana_excelsa-cely.jpg -valeriana_excelsa-cely1.jpg

Taxonomická poznámka: Druh je značně proměnlivý (proměnlivé populace, lokální rasy). Na našem území lze rozlišit několik typů lišících se převážně v kvantitativních znacích, které jsou spojené celou řadou typů přechodných. Rozlišují se dva základní typy, hodnocené na úrovni poddruhu: subsp. excelsa (syn. subsp. procurrens; západní typ, pozdně kvetoucí s chlupatou lodyhou i listy a 5–6 jařmy lístků) a subsp. sambucifolia (sudetský typ, časně kvetoucí s obvykle lysou lodyhou, krátce chlupatými listy s 3–4 jařmy lístků, obvykle drobnější kytky). Nejčastější je ale popisovaný přechodný typ.

  -valeriana_excelsa-kvetenstvi.jpg -valeriana_excelsa-kvetenstvi1.jpg

Roste na lesních prameništích a v podmáčených údolních olšinách, na březích rybníků a podél vodních toků. Vyžaduje trvale vlhké až podmáčené půdy bohaté na živiny, neutrální až slabě kyselé reakce.

 -valeriana_excelsa-kvety.jpg -valeriana_excelsa-kvety1.jpg

Rozšířen je především v chladném mezofytiku, vzácný je v sušších územích (např. jižní Morava), zde místy úplně chybí. Subsp. excelsa je nejčastěji dokládána z jižních a jihozápadních Čech, nejvýchodněji z oblasti Žďárských vrchů. Subsp. sambucifolia je nejvíce zaznamenávána v Krkonoších a Hrubém Jeseníku, vzácně i jinde v severní části ČR. Oba hlavní typy jsou v Červeném seznamu hodnoceny jako taxony vyžadující pozornost (C4a), popisovaný taxon pak ve stejné kategorii, ale s nedostatkem údajů (C4b).

 -valeriana_excelsa-listy.jpg -valeriana_excelsa-listy1.jpg                      -valeriana_excelsa-list.jpg

Na Prostějovsku se kozlík výběžkatý vyskytuje roztroušeně. Typicky doprovází olšiny a břehové partie potoků ve výše položených částech Drahanské vrchoviny, často pouze ve sterilním stavu. V drtivé většině jde o populace hodnotitelné jako subsp. transiens. V několika případech je odsud uváděna i subsp. sambucifolia, ale její výskyt zde nebyl doposud spolehlivě prokázán.

Fotografováno: 5.6. 2007, Drahanská vrchovina – údolí Bělé v PR Pod Švancarkou a 7.6. 2012, údolí Bělé, nad VN Boskovice; 28.5. 2009, Českomoravská vrchovina – Havlíčkobrodsko, Štoky