Jdi na obsah Jdi na menu
 


křivatec rolní

13. 7. 2011

Gagea villosa (M. Bieb.) Sweet – křivatec rolní

-gagea_villosa-lokalita.jpg

Vytrvalá bylina se dvěma nestejně velkými cibulemi. Z větší vyrůstá květonosná lodyha se dvěma čárkovitými přízemními listy. Lodyžní listy jsou v počtu 2 – 5 (nejčastěji 2), obvykle delšími chlupy pýřitě brvité. Listy nekvetoucích lodyh jsou niťovité, často zkroucené s nafialovělou podzemní bází. Květenství je 5 – 10květé, květní stopky nestejně dlouhé, !hustě odstále chlupaté!. Kvete v březnu a dubnu.

      -gagea_villosa-cely.jpg  -gagea_villosa-kvet.jpg

Jedná se o dosti světlomilný druh, který na stinnějším stanovišti nekvete a vytrvává zde ve sterilním stavu v podobě “trávníčku” niťovitých listů někdy mylně považovaných za křivatec nejmenší.

Jeho biotopem jsou suché trávníky, meze, lemy světlých lesů, akátiny a také silně antropicky ovlivněné křoviny a jiná podobná ruderální stanoviště. V minulosti se častěji objevoval na polích a vinicích jako plevel. Vyžaduje živinami bohaté, vesměs vápnité půdy.

       -gagea_villosa-kvetenstvi.jpg  -gagea_villosa-stopky.jpg

Dnes roste roztroušeně v celém termofytiku, nejhojněji na jižní Moravě, na opukách v Polabí a Středočeské tabuli. Ve středních polohách je častější na Plzeňsku a Domažlicku, jinde jen ojediněle nebo chybí. Patří k silně ohroženým druhům naší květeny (C2). Po značném ústupu po roce 1950 je v posledních letech nalézán opět častěji.

-gagea_villosa.jpg

Na Prostějovsku pravidelně, ale spíše vzácněji se vyskytující druh v nejteplejších oblastech na vápencích či spraši. V posledních pěti letech byl pozorován především na Plumlovsku (Pavlečkova skála, Kozí horka, Hamerská stráň, Malá horka u Vícova, U Jasénků), dále pak u Služína, Určic a Vitčic. Izolovaný výskyt byl zaznamenán v roce 2010 na vápencích u Ludmírova.

Fotografováno: 17.4. 2006 a 4.4. 2010, Drahanské podhůří – Žárovice, PP Pavlečkova skála a  Plumlov - Vinohrádek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář