Jdi na obsah Jdi na menu
 


laskavec ohnutý

2. 4. 2014

Amaranthus retroflexus L. - laskavec ohnutý (l. srstnatý)

Jednoletá, jednodomá bylina s lodyhou vysokou 10–200 cm. Ta je přímá, jednoduchá nebo větvená, hustě a krátce pýřitá, zelená až červenavá. Listy jsou dlouze řapíkaté, čepele kosníkovitě vejčité až podlouhlé, 2,5–15 cm dlouhé, tupé až špičaté, na bázi klínovité, ploché, na okraji někde zvlněné, olysalé, na rubu pýřitě chlupaté, s chlupatými řapíky. Květenství je zpravidla husté, složené z krátkých, tlustých, hustokvětých lichoklasů, bledě nebo šedavě zelené až červenavé. Okvětních lístků je 5, u samčích květů jsou čárkovitě klínovité, na vrcholu uťaté nebo vykrojené, bělavě suchomázdřité, s krátkým hrotem. Kvete od července do října, plodem je elipsoidní tobolka otevírající se obřízně víčkem.

 -amaranthus_retroflexus-cely.jpg -amaranthus_retroflexus-cely1.jpg

Roste na sušších ruderálních stanovištích jako jsou sídliště, rumiště, skládky, zahrady, podél silnic a cest, na železničních nádražích, na dvorech průmyslových objektů a vzácněji i jako plevel na polích. Je teplomilnějším, nitrofilním druhem snášející i mírně zasolené půdy.

Fytocenologicky se uplatňuje v různých typech plevelové a ruderální vegetace. Je diagnostickým druhem bazifilní teplomilné vegetace okopanin s laskavci asociace Mercurialietum annuae ze svazu Veronico-Euphorbion, dále je diagnostickým druhem ruderální vegetace s bytelem metlatým asociace Kochietum densiflorae a s pouvou řepeňolistou asociace Ivaetum xanthiifoliae řazených do svazu Atriplicion, dále ruderálních trávníků s prosem vláskovitým asociace Eragrostio poaeodis-Panicetum capillaris  a s troskutem prstnatým asociace Cynodontetum dactyli ze svazu Eragrostion cillianensi-minoris (pozdně letní teplomilná ruderální a plevelová vegetace písčitých půd).

 -amaranthus_retroflexus.jpg -amaranthus_retroflexus1.jpg

Na našem území není původní, pochází ze Severní Ameriky. První údaje z našeho území jsou známy z let 1818 a 1822. Od té doby u nás zcela zdomácněl a v nižších a teplejších polohách celého státu je poměrně častý. Do vyšších poloh bývá vzácně zavlékán a jeho výskyt vyznívá v nadmořských výškách mezi 700–800 m.

  -amaranthus_retroflexus-list.jpg -amaranthus_retroflexus-lodyha.jpg

Na Prostějovsku poměrně hojný druh na Hané a v teplém Drahanském podhůří. Do vyšších poloh bývá jen vzácněji zavlékán a tyto výskyty jsou vesměs jen přechodného charakteru.

Fotografováno: 11.9. 2011, Hornomoravský úval – Prostějov