Jdi na obsah Jdi na menu
 


merlík zvrhlý

18. 2. 2016

Chenopodium hybridum L. – merlík zvrhlý

Jednoletá, v mládí slabě pomoučená, v dospělosti lesklá bylina. Lodyha je vzpřímená, 60–100 cm vysoká, většinou bohatě větvená, spodní větve téměř křížmostojné a do stran rozestálé, horní větve nasedají většinou v ostrém úhlu, jsou ostře hranatě rýhované. Listy jsou řapíkaté, střídavé, vzácně někdy vstřícné, na celé rostlině ± stejného tvaru. Čepel je v obrysu převážně pěti- až trojúhelníkovitá, oboustranně s 2–3 velkými, ostrými zuby (jen vzácně může být celokrajná), na vrcholu dlouze a ostře špičatá, na bázi mělce srdčitá nebo uťatá. Na líci je sytě zelená, matnější, na rubu světleji zelená, lesklá. Květenství je v podobě řídké licholaty vidlanů chudokvětých klubíček. Květy jsou oboupohlavné, velké, lysé nebo pomoučené. Plodem je v obrysu okrouhlá nažka.

-chenopodium_hybridum-cely.jpg -chenopodium_hybridum-cely1.jpg

Možné záměny: Druh je poměrně typický tvarem listů i charakterem růstu a záměna s jiným druhem není pravděpodobná.

Roste na úhorech, rumištích, lesních mýtinách, kompostech a podél komunikací, často i jako plevel v zahrádkách a na polích, zvláště v okopaninách. Vyžaduje živinami bohaté, humózní, lehké půdy. Fytocenologicky je diagnostickým druhem bazifilní vegetace v kulturách okopanin svazu Veronico-Euphorbion.

-chenopodium_hybridum.jpg -chenopodium_hybridum1.jpg

Druh je rozšířen v mírném pásmu Evropa a Asie je na našem území archeofytem. Poměrně častý je termofytiku a teplejším mezofytiku, v chladnějších oblastech je vzácný a jeho výskyty mívají jen přechodný charakter. Výskyty kolem nadmořské výšky 600 m jsou již jen ojedinělé.

-chenopodium_hybridum-detail.jpg -chenopodium_hybridum-detail1.jpg

Na Prostějovsku je rozšířen poměrně hojně v teplých územích Hané a navazujících teplejších oblastí podhůří Drahanské vrchoviny. V tomto území je výskyt poměrně souvislý. Jinde v chladnějších oblastech je jeho výskyt ojedinělý. Např. údolím Romže vystupuje až ke Konici, kde byl zjištěn např. na hrázi Kamenného rybníka.

Fotografováno: 5.7. 2012, Drahanské podhůří – Plumlov, nedaleko Podhradského rybníka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář