Jdi na obsah Jdi na menu
 


pampeliška besarabská

27. 1. 2014

Taraxacum bessarabicum (Hornem.) Hand.-Mazz. - pampeliška besarabská

-taraxacum_bessarabicum-cela.jpg

Tato pampeliška patřící do sekce Piesis je drobná až středně velká rostlina dorůstající výšky zpravidla 5–20 cm. Listy má lysé, lesklé, s čepelí v obrysu úzce kopisťovitou, úzce až čárkovitě eliptickou, obkopinatou až čárkovitě podlouhlou, většinou 10–18 cm dlouhou a do 2,5 cm širokou. Je celistvá, jen oddáleně vykrajovaně zubatá, nebo peřenolaločná až peřenodílná (někdy až peřenosečná), zelená nebo nasivěle žlutozelená. Stvoly jsou řídce pavučinatě chlupaté až olysalé. Úbory jsou drobné, 1–2 cm v průměru, světle žluté s úzce válcovitým zákrovem. Vnější zákrovní listeny jsou čárkovitě kopinaté, střechovitě uspořádané, k vnitřním listenům přitisklé nebo volně přitisklé, někdy špičkou mírně nazpět ohnuté. Mají zelený úzký středový pruh postupně přecházející v bělavý, obvykle narůžovělý okraj. Kvete od července do září, pyl má vyvinut. Plodem je světle hnědošedá nažka. Tělo nažky je v horní části hustě krátce osténkaté přecházejí ve válcovitou až válcovitě kuželovitou pyramidu.

 -taraxacum_bessarabicum-cela1.jpg -taraxacum_bessarabicum-cela2.jpg

Záměny: Od ostatních pampelišek se liší zejména ekologicky, protože roste výhradně na zasolených půdách. Nápadné jsou také drobné úbory s přitisklými úzkými zákrovy.

Roste na zasolených loukách a trávnících, v okolí slaných pramenů, periodicky podmáčených depresích, zpravidla na mechanicky narušovaných místech. Půdy jsou nejčastěji jílovité až jílovitohlinité, střídavě vlhké až mokré, vždy zasolené, zásadité, dobře zásobené živinami. Je diagnostickým druhem slanisek s bahenkou šášinovitou asociace Heleochloëtum schoenoidis a zblochancových slanisek asociace Puccinellietum limosae.

 -taraxacum_bessarabicum.jpg -taraxacum_bessarabicum1.jpg

Dříve vzácný až roztroušený druh slanisek jižní Moravy a severozápadních Čech. Likvidace slanisek vedly k zániku většiny známých lokalit. Po roce 2000 byla zaznamenána v Čechách jen v NPR Soos a vzácně severně Podbořan (druhotné slanisko). Na jižní Moravě není situace o moc lepší. Zde byla po roce 2000 zjištěna v NPR Slanisko u Nesytu, v PR Slanisko Dobré Pole a PR Slanisko Novosedly. Výskyt na našem území tvoří samostatnou arelu na západní hranici souvislého rozšíření. Patří k zákonem chráněným, kriticky ohroženým druhům naší květeny, uvedena je také v Červené knize (C1 t, §1, ČK).

      -taraxacum_bessarabicum-kvet.jpg -taraxacum_bessarabicum-kvet1.jpg

Fotografováno: 27.8. 2005, Mikulovská pahorkatina – NPR Slanisko u Nesytu a PR Slanisko Dobré Pole