Jdi na obsah Jdi na menu
 


pryšec kosmatý

5. 2. 2014

Euphorbia illirica Lam. - pryšec kosmatý

[syn. Euphorbia villosa Willd.]

Evropský druh rozšířený od Pyrenejského poloostrova až do střední Evropy, ostrůvkovitě pak v jihovýchodní Evropě a na Kavkazu.

-euphorbia_illirica_cely.jpg

Vytrvalá bylina se silným vícehlavým oddenkem a lodyhou dorůstající výšky zpravidla 40–80 cm. Je přímá, rýhovaná, lysá nebo chlupatá, v horní části s četnými nekvetoucími větévkami. Čepel je podlouhle kopinatá až podlouhle vejčitá, 2–5 cm dlouhá a 1–2 cm široká, srdčitou bází přisedlá, tupě špičatá, na okraji v horní polovině jemně zubatá, v dolní polovině celokrajná, na spodní straně hustě, na horní řidčeji chlupatá. Žlázky jsou příčně oválné, žluté, později načervenalé (nemají růžky). Plodem je kulovitá, lysá nebo roztroušeně chlupatá, na povrchu často jemně bradavčitá tobolka. Kvete v květnu a červnu.

Možné záměny: Asi nejpodobnějším druhem je pryšec mnohobarvý. Ten se odlišuje přítomností nápadně velkých, načervenalých bradavek na tobolkách, hustě chlupatou lodyhou a částečně i ekologicky.

 -euphorbia_illirica.jpg -euphorbia_illirica1.jpg

Roste na vlhkých a střídavě vlhkých loukách, na lesních světlinách a v pobřežních křovinách na čerstvě vlhkých půdách s vyšším obsahem humusu, bohatší zejména na minerály a vápník.

Na území ČR poměrně vzácný druh, který v Čechách roste zřejmě jen v širším okolí Městce Králového, v literatuře udáván i z Českého středohoří. Na Moravě je o něco hojnější, především v prostoru Bílých Karpat. Jinde na Moravě vzácný. Patří k zákonem chráněným, silně ohroženým, dle Červeného seznamu ohroženým druhům naší květeny (C3, §2).

  -euphorbia_illirica-kvet.jpg -euphorbia_illirica-list.jpg     -euphorbia_illirica-detail.jpg

Na Prostějovsku druh neroste. Nejbližší recentní lokality jsou v Moravském krasu a Litovelském Pomoraví.

Fotografováno: 22.5. 2006, Hornomoravský úval – CHKO Litovelské Pomoraví, PR Plané loučky a 1.5. 2008, Dolnomoravský úval – Hodonínská Dúbrava