Jdi na obsah Jdi na menu
 


růže převislá

30. 1. 2017

Rosa pendulina L. – růže převislá

Prutnatý, 1–2 m vysoký keř s podzemními výběžky, tvořící polykormony. Báze prutovitých větví jsou zpravidla hustě ostnité, koncové části větví jsou téměř vždy bez žlázek a ostnů. Květonosné větévky na hlavních prutovitých větvích jsou zkrácené, do 30 cm dlouhé s 3–7 listy. Listy jsou s 3–4 páry lístků, které jsou eliptické, podlouhlé, vejčité až obvejčité, zašpičatělé nebo tupě špičaté, báze zaokrouhlená nebo široce klínovitá, okraj čepele ostře 2 x (výjimečně jednoduše) zubatý. Zoubky jsou ostré kupředu směřující, lysé nebo zakončené žlázkou. Po obou stranách alespoň na střední žilce chlupaté, výjimečně i lysé. Květy jsou jednotlivé, vzácněji po 2–3. Kališní lístky jsou celistvé, lysé nebo hustě žláznaté, po odkvětu se vztyčující a směřující šikmo až přímo vzhůru. Zasychají a vytrvávají na šípku až do jeho změknutí. Korunní lístky jsou tmavě růžové až purpurově nachové, slabě vonné, čnělky tvoří nízkou přisedlou hlavičku. Plodní stopky jsou stejně dlouhé jako šípek nebo delší, nejčastěji hustě stopkatě žláznaté, vonící po terpentýnu. Šípky jsou zpravidla nicí, dlouze lahvicovité nebo lahvicovitě zúžené, brzy měknoucí, lysé nebo častěji stopkatě žláznaté, červené až červenooranžové.

-rosa_pendulina-cela.jpg -rosa_pendulina-cela1.jpg

Možné záměny: Snadno poznatelný druh růže v případě kvetoucích a plodných jedinců. Sterilní prýty růží je lépe přehlížet :-).

Je druhem vlhkých a stinných míst podél horských potoků, pasek a lesních okrajů a světlin, okrajů kamenných sutí, horských vysokostébelných trávníků. Po stránce fytocenologické se uplatňuje v řadě typů především horských vegetačních jednotek. Diagnostickým druhem je pouze ve vegetaci mezofilních křovin s rybízem alpským a růží převislou asociace Ribeso alpini-Rosetum pendulinae v rámci svazu Sambuco-Salicion caprae.

-rosa_pendulina-list.jpg -rosa_pendulina-list1.jpg

Těžiště výskytu tohoto druhu jsou především vyšší polohy mezofytika a oreofytikum, kde je relativně častá. V nižších polohách je její výskyt vázaný na přítomnost klimaticky vhodných stanovišť (stinná údolí potoků, rokle a podobná inverzní stanoviště). Pravděpodobně chybí v Panonském termofytiku, v Českém je velmi vzácná.

-rosa_pendulina-kvet.jpg -rosa_pendulina-plod.jpg

Na Prostějovsku je roztroušeným druhem výše položených území Drahanské vrchoviny, typická je pro údolí potoků a hluboce zaříznutých žlebů. Chybí na Hané a v teplých oblastech regionu.

Fotografováno: 22.5. 2009, Drahanská vrchovina – mezi Pohorou a Šebetovem a 20.8. 2014, Českomoravská vrchovina – Hodov u Velkého Meziříčí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář