Jdi na obsah Jdi na menu
 


starčkovec jestřábníkolistý

12. 11. 2011

Erechtites hieraciifolia (L.) DC. - starčkovec jestřábníkolistý

-erechtites_hieraciifolia-kvetenstvi.jpg

Zajímavý druh z čeledi hvězdnicovitých – Asteraceae, který tedy není na našem území původním druhem. Pochází z Ameriky (jeho domovské rozšíření se udává od východní Kanady až po Chile), ale již u nás zdomácněl.

       -erechtites_hieraciifolia-cely.jpg  -erechtites_hieraciifolia-cely1.jpg

Jedná se o jednoletý až krátce vytrvalý druh dorůstající výšky 30 – 150 cm. Listy má střídavé, celistvé, podlouhle vejčité až podlouhle kopinaté, hrubě a nepravidelně zubaté, tenké a svěže zelené. Úbory jsou 12 – 17 mm dlouhé v koncové chocholíkaté latě. Zákrov je válcovitě zvonkovitý, jednořadý. Zákrovní listeny jsou čárkovité, červenavě hnědé, bíle lemované. Květy má pouze trubkovité (jazykovité chybí).

       -erechtites_hieraciifolia.jpg  -erechtites_hieraciifolia1.jpg

Na našem území roste ve světlých lesních lemech, na pasekách a lesních světlinách, vzácně na nádražích a jiných ruderálních plochách.

Poprvé byl u nás zaznamenán v Bludově na Šumpersku v roce 1895, v Čechách až daleko později v roce 1950 u Soběslavi (šíří se od východu na západ). Z toho vyplývá, že na Moravě se vyskytuje až roztroušeně, v Čechách daleko vzácněji. V posledních 5 – 10 letech se u nás začíná nápadně, až invazně šířit.

       -erechtites_hieraciifolia-kvety.jpg  -erechtites_hieraciifolia-kvety1.jpg

       -erechtites_hieraciifolia-lodyha.jpg  -erechtites_hieraciifolia-list.jpg

Na Prostějovsku je nalézán porůznu většinou na lesních pasekách a okrajích lesních cest (poměrně často ve VÚ Březina), u Ptení (Faltys 2002), Krumsína a jinde. Zjištěn byl i na obnaženém dnu Plumlovské přehrady. Zdá se, že v nejvyšších partiích Drahanské vrchoviny není doposud příliš častý, ale je pravděpodobné, že jeho šíření bude pokračovat.

Fotografováno: 28.8. 2010, Drahanská vrchovina – Vojenský újezd Březina a 25.8. 2011, Českomoravská vrchovina – Lipnice nad Sázavou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář