Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocourov

 - Kocourov -

Tuto donedávna velmi zajímavou lokalitu najdeme nedaleko obce Kořenec pod nově vybudovaným golfovým hřištěm. Jedná se o svahovou louku mezi lesem a silnicí směrem na Benešov v nadmořské výšce kolem 650 m pod vrcholem Paprč (721 m n.m.).

kocourov---biotop.jpg

Biotopově se jedná o typickou vlhkou pcháčovou louku s přechodem do sušších smilkových trávníků a ještě vlhčích zrašeliněných luk. Horní část je spíše sušší a nejvíce ovlivněná expanzí třtiny křovištní (Calamagrostis epigejos).Střední část a část blíže k lesu je velmi hezkou ukázkou pcháčové louky s početnou populací prstnatce májového (Dactylorhiza majalis) a hadího mordu nízkého (Scorzonera humilis). Spodnější partie jsou mozaikou sušších smilkových luk a podmáčených zrašeliněných společenstev Violion caninae a Caricion fuscae. Hojně zde roste (od roku 2007 spíše vzácně) ohrožený všivec lesní (Pedicularis sylvatica), dále kozlík dvoudomý (Valeriana dioica), rozrazil štítkovitý (Veronica scutellata) a ostřice ježatá (Carex echinata). Je zajímavé, že zde neroste žádná z vzácných druhů ostřic. 

kocourov---biotop1.jpg

Kousek od louky leží pramen potoka Višňák, který je levostranným přítokem Bělé a je pravděpodobné, že se v okolí pramene dříve vyskytovala velmi zajímavá rašelinná společenstva. V rozvolněném lesním porostu navazující na louku jsou souvislé porosty borůvky (Vaccinium myrtillus), místy také trsy bezkolence rákosovitého (Molinia arundinacea). Ojediněle zde najdeme několik málo trsů kosatce sibiřského (Iris sibirica). 

  vsivec---kocourov.jpg upolin---kocourov.jpg hadi-mord---kocourov-nizky.jpg                 všivec lesní                     upolín nejvyšší                  hadí mord nízký

Závěrem: Vzhledem k tomu, že jde o jednu z posledních kvalitních luk v okolí Kořence, tak by bylo vhodné lokalitu vyhlásit za zvláště chráněné území v kategorii přírodní památka. I přes to, že byla louka počátkem 70. let 20. století rozorána, tak zůstala pouze v hrubé brázdě, oseta nebyla, a postupem času se přírodními procesy obnovila pcháčová louka s regionálním významem. Většina luk v okolí Kořence takové štěstí neměla a dnes je to v podstatě nejcennější lokalita v blízkém okolí Kořence. V posledních letech je bohužel kosená nepravidelně, v roce 2009 byla pouze na podzim zmulčována a péče se nezlepšila ani v následujících dvou letech, v roce 2012 byla opět pouze na podzim zmlučována. Optimem je kosení začátkem července, občas i dvojí seč s nízko položenou žací lištou, která zajistí drobnou disturbanci povrchu. To je základní předpoklad pro zachování bohaté populace všivce lesního.