Jdi na obsah Jdi na menu
 


rašelinná louka Benešov-Suchý

26. 2. 2012

Rašelinná louka mezi Suchým a Benešovem

V údolí potoka Žďárná mezi obcemi Benešov a Suchý se v prostoru nad Horním rybníkem u Suchého zachovala zajímavá podmáčená a rašelinná louka. Její historie je otázkou, je možné, že zde byla pastvina. Jde v podstatě o degradovanou rašelinnou louku, která je dlouhodobě neobhospodařovaná.

loukalb-celkova.jpg

V bylinném patře dominuje metlice trsnatá (Deschampsia caespitosa), místy jsou otevřenější plošky s porostem rašeliníků, místy plošky s dominující sítinou niťovitou (Juncus filiformis). Ze zajímavějších druhů, kterých zde neroste mnoho, můžeme jmenovat hojně se vyskytující violku bahenní (Viola palustris) a vrbovku bahenní (Epilobium palustre). Na sušších místech převládá smilka tuhá (Nardus stricta), kterou doprovází plevnatec poléhavý (Danthonia decumbens), mochna nátržník (Potentilla erecta) a čertkus luční (Succisa pratensis).

loukalb-biotop.jpg

V okolních navazujících smrkových lesích je hojná třtina chloupkatá (Calamagrostis villosa), druhově pestřejší jsou také místy se vyskytující olšiny. Zajímavý zbytek střídavě vlhké až sušší smilkové louky se nachází na okraji lesa a pastviny směrem k Benešovu. V roce 2010 zde byl nalezen hladýš pruský (Laserpitium prutenicum), který v okolí Benešova nebyl dosud znám. Jediný historický údaj pochází z okolí Pavlovských mokřadů kolem roku 1953. Recentní nejbližší lokality jsou až v okolí Horního Štěpánova.

loukalb-suchopyr.jpg

Na závěr: Luční společenstvo je zajímavé spíše po biotopové stránce. Její budoucnost lze těžko odhadovat. Nejpravděpodobněji se zatím jeví postupné zarůstání olšemi, na sušších místech pak dalšími náletovými dřevinami a smrkem. Vzhledem k místy vysokému stupni podmáčení, hromadění stařiny a kyselému substrátu, bude ale tento proces spíše pomalejší.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář