Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úsobrnské údolí

22. 9. 2010

- Úsobrnské údolí -

usobrnske_udoli-biotop.jpg

Údolí říčky Úsobrnky mezi Horním Štěpánovem – Novými Sady a Úsobrnem v prostoru, kde říčka opouští Drahanskou vrchovinu a dostává se do severního výběžku Malé Hané. Údolí je poměrně hluboce zařezané a projevuje se v něm typická teplotní inverze. Je jím vedena silnice třetí třídy spojující H. Štěpánov a Úsobrno a náleží do dvou krajů, Olomouckého a Jihomoravského. 

usobrnske-udoli.jpg

Koryto Úsobrnky je poměrně citlivě upraveno, především došlo na několika místech ke zpevnění břehů kameny. Jinak působí tok přirozeným dojmem a má kamenité koryto. Prakticky celé údolí je zalesněno, pouze v horní části jsou kosené podmáčené louky s dominancí pcháče zelinného (Cirsium oleraceum). Zalesněno je z velké části smrkem, zejména na svazích pak působí smrčina nepatřičně. V úzké nivě je stromové patro také tvořeno smrkem, ale jedná se především o starší jedince, přimísen je jasan ztepilý a olše lepkavá. Ojedinělé zbytky bučin na svazích se zachovaly v „blanenské“ části údolí, kde se jedná o zbytky acidofilních i druhově bohatších květnatých bučin. V nivě Úsobrnky najdeme také fragmenty potočních olšin a olšových jasenin.

usobrnske-udoli8.jpg

V bylinném patře v nivě převládají lesní druhy, místy na úživnějších místech i druhy náročnější, jako je kyčelnice devítilistá (Dentaria eneaphyllos) a k. cibulkonosná (Dentaria bulbifera). Zajímavostí je na těchto místech výskyt ostřice chlupaté (Carex pilosa). Z chladnomilnějších druhů zde najdeme poměrně hojně devětsil bílý (Petasites albus) a růži převislou (Rosa pendulina). K nepochybně zajímavým, regionálně vzácným druhům, patří pižmovka mošusová (Adoxa moschatellina), sasanka pryskyřníkovitá (Anemone ranunculoides), na jednom místě byla nalezena také dymnivka bobovitá (Corydalis intermedia). K nejvzácnějším druhům údolí patří bezesporu dva druhy. Prvním je jednokvítek velekvětý (Moneses uniflora), který zde roste na jediném místě v počtu několika málo jedinců. Druhým je kruštík Greuterův (Epipactis greuteri), vápnomilná orchidej, která zde roste v příkopech silnice a jejich těsném sousedství a je zřejmě vázána na substrát použitý při stavbě silnice.  

  dentaria_enneaphyllos-detail.jpg corydalis_intermedia-kvet.jpg moneses_uniflora-detail.jpg          kyčelnice devítilistá                        dymnivka bobovitá                     jednokvítek velekvětý

Z dalších, už běžnějších druhů stojí za zmínku lýkovec vonný (Daphne mezereum), kruštík širolistý (Epipactis helleborine), třtina chloupkatá (Calamagrostis villosa) a dymnivka plná (Corydalis solida).

Na závěr: Krajinářsky i botanicky cenné území, které se nezdá být bezprostředně ohroženo, pokud nepočítáme nešetrnou lesní těžbu. V posledních letech došlo k rekonstrukci silnice v celém údolí. Zdá se, že při stavebních pracech nedošlo k žádnému viditelnému poškození cenných mikrolokalit a rok po dokončení rekonstrukce silnice byla populace kruštíka Greuterova potvrzena ve stejně vitální, možná ještě silnější populaci. Nicméně pravidelné čištění příkopů by jeho populaci mohlo značně oslabit. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář