Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vinohrádek u Plumlova

22. 9. 2010

- Vinohrádek u Plumlova -  

vinohradek_celkovy_pohled.jpg

Malé návrší nad pilou v městě Plumlov s mozaikou suchých trávníků a křovin bezprostředně navazuje na zastavěné území, přičemž výstavbou domků a chat byla část této lokality v minulosti zničena. Území nebylo poměrně dlouhou dobu obhospodařováno a první kosení a výřezy dřevin a keřů se realizovaly v roce 2006.

vinohradek_biotop1.jpg

Lokalita se podobá sousedním kopečkům, které jsou chráněné vesměs jako přírodní památka. Vegetace je tvořena suchými trávníky, které se dají zařadit do společenstva svazu Koelerio – Phleion phleoidis s dominantní kostřavou žlábkatou (Festuca rupicola) a dalšími typickými bylinami jako rozrazil klasnatý (Pseudolysimachion spicatum), křivatec rolní (Gagea villosa), strdivka sedmihradská (Melica transsilvanica), mochna písečná (Potentilla arenaria) a jetel alpínský (Trifolium alpestre). Pahorek hostí také slabší populaci koniklece velkokvětého (Pulsatilla grandis).

vinohradek_biotop.jpg

Na západním okraji najdeme také rozvolněnější společenstva zařaditelná do svazu Arabidopsion thalianae a asociace Festuco – Veronicetum dillenii (teplomilná acidofilní vegetace efemérních rozrazilů) s hojným výskytem rozrazilu jarního (Veronica verna) a rožce lepkavého (Cerastium glutinosum) a snad i rožce nízkého (Cerastium pumilum). V roce 2010 byl potvrzen ojedinělý výskyt silně ohroženého pochybku prodlouženého (Androsace elongata).

 vinohradek_pulsatilla.jpg vinohradek_potentilla_arenaria.jpg                      koniklec velkokvětý                                                  mochna písečná 

vinohradek_gagea_villosa.jpg vinohradek_androsace.jpg vinohradek_carex_humilis.jpg               křivatec rolní                         pochybek prodloužený                         ostřice nízká

Na závěr:   Lokalita, zejména v minulosti, byla velmi akutně ohrožena zástavbou. To v dnešní době snad již nehrozí. Také díky tomu, že se obnovila péče o lokalitu alespoň v podobě kosení, je velmi velká naděje, že tento pahorek s cennou vegetací typickou pro Plumlovsko zůstane zachován.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář